Millist GPS-i osta?

Mitmesugused muud GPS teemad
Kasutaja avatar

Teema autor
Marmes
Administraator
Administraator
Postitusi: 206
Liitunud: 15. Märts 2017, 17:37
Asukoht: Vahi
GPS: Garmin DriveSmart 76 LMT-D | fenix 5X
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Millist GPS-i osta?

#1

Postitus Postitas Marmes »

Tänasel päeval on olukord naviturul selline, et levinumad variandid navigeerimiseks on nutitelefonid ja tahvelarvutid, mis saavad kenasti navigeerimisega hakkama. Spetsiaalsete GPSide turg on kokku kuivanud. Windows CE platvormidel navigaatorid on hakanud juba ajalooks saama. Android seadmed on küll edukamad. Telefonide ja tahvelarvutite riistvara on niipalju parem, et naviprogrammid jooksevad sujuvamalt ja kiiremalt, GPS signaali leidmine on kiirem ning ka ekraani resolutsioon ja nähtavus päikese käes väga hea. Tänu andmeside võimalustele lisandub liiklusinfo, kiiruskaamerate, kohaliku ilma ja muu sellise info kättesaamine reaalajas. Samas, kes on ikka tõeline reisihuviline, siis tema ostab ikka endiselt autonavi, mis on kompaktsem ja kindlama autohoidikuga. Spets autonavi ei kuumene ka üle, nagu seda tihtilugu nutitelefonid ja tahvlid kipuvad tegema. Autonavi puhul võid praktiliselt kohe peale ostu autosse istuda ja navigeerima hakata. Nutiseadmetes peab enne veidi vaeva nägema, seadistusi muutma ja ka kaarte alla tõmbama.

Windows CE on oma aja küll juba ära elanud, aga kui siiski on tahtmist ja viitsimist sellel platvormil autonavi soetada, siis ainuke soft, mida tasuks sellele peale panna, on iGO poolt pakutavad versioonid (iGO Amigo, iGO Primo, uuem versioon hetkel iGO Next Generation). Tõelise GPS entusiasti lemmik, lõputute funktsioonide, lisavõimaluste ja skinnidega. Saab kasutada erinevate tootjate kaarte, neid seadmes kergesti ümber lülitades. WinCE platvormile üks parimaid GPS-e on WayteQ 960bt, mida ka ise oman. Kahjuks ametlikult sellele vist iGO tarkvara peale osta pole võimalik.

TomTom Go seeria seadmed on korralikud, tarkvara on tunduvalt parendatud, kuigi funktsioonidelt ei saa need kuidagi iGO tarkvarale vastu. Samuti on TomTomi kaardiarendus kuidagi toppama jäänud. Mitmed riigid kaetud vaid põhiteedega. Tasapisi küll arenevad. Tänu MapShare funktsioonile savad kasutajad ise jagada TomTomi ja teiste kasutajatega kaardiparandusi ning seetõttu on kaardivigasid vähem kui teistel TomTomi kaarte kasutavatel tarkvaradel. Marsruutide koostamine on TomTom'i tugev külg, tõenäoliselt parim tarkvara selles osas. Nüüd pakutakse ka eluaegseid tasuta kaardiuuendusi kogu maailma kaartidele, mis on plussiks. TomTom on hea valik neile, kes soovivad võimalikult mugavat navigeerimist ning ei soovi ise jännata tarkvara ja muude seadete muutmisega.

Garmin autonavid on tarkvaraliselt vast kõige kehvem valik. Kasutajaliides on suht uimane ja eriti häirivalt vigane eesti keel. Garmini tugevaim pool on kaart. Eestis navigeerides pole Garminile vastast. Regio Eesti kaart on kindlasti kõige täpsem ja aktuaalsem kaart üldse. Ükski teine autonavi sellele vastu ei saa. Samuti on võimalus Garmini navidega kasutada erinevate riikide enda tehtud kohalike regioonide kaarte, mida teistele tarkvaradele kindlasti ei leia. Eesti koha pealt on Garminil kindel eelis. Ka City Navigator Europe tundub arenevat kiiremini ja parema katvusega kui seda TomTomi kaardid. Üldsielt, kui vigane eesti keel ja uimane kasutajaliides välja arvata, siis Garminile vastast ei ole. Naviseadme olulisim osa on kaardid ja Garminile on saadav väga lai valik kaarte.
Viimati muutis Marmes, 17. Märts 2017, 23:21, muudetud 1 kord kokku.


Kasutaja avatar

tossakas
Foorumi liige
Foorumi liige
Postitusi: 11
Liitunud: 15. Märts 2017, 21:26
Asukoht: Eesti
GPS: Peiying PY-GPS5012 (muditud), autos:8 Core Android
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: Millist GPS-i osta?

#2

Postitus Postitas tossakas »

Mina olen hetkel autos jäänud pidama ikka vanakooli WinCE baasil eraldiseisva autonavi juurde. Olles katsetanud telefonides olevaid Androidi baasil programme, siis tihti oli ikka nii, et kuskil linnas tiheda liikluse sees tuli mingi kõne sisse, mis katkestas navigeerimise ja juhtus nii mõnigi kord, et sai õigest teeotsast mööda sõidetud. Otsides autosse eraldiseisvat GPS-seadet jäin lõpuks pidama sellisel väheütleval margil nagu Peiying, täpsemalt mudel PY-GPS5012. See tundub olevat Poolakate ja Hiina ühistöö. Tehnilisted näitajad järgmised:
ekraan: 5", 800x480 px
os: WinCE 6.0
CPU: Mstar2531, 800 MHz
RAM: 256 mb DDR3
Flash memory: 4 gb
aku: 1000 mAh, Li-Polymer
mälukaardi võimalus kuni 32 gb.

Originaal tarkvara on küll natuke algeline, kuid asendades selle iGO Primo ja GjAk skinniga, on juba lood hoopis paremad. Kõikide kellade-viledega iGO töötab selle riistvaraga väga hästi ja liigub sujuvalt.


Kasutaja avatar

Teema autor
Marmes
Administraator
Administraator
Postitusi: 206
Liitunud: 15. Märts 2017, 17:37
Asukoht: Vahi
GPS: Garmin DriveSmart 76 LMT-D | fenix 5X
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Millist GPS-i osta?

#3

Postitus Postitas Marmes »

Tihtipeale on ka nutiseadmetele pakutavad kaardiversioonid tunduvalt vanemad, kui seda spets autonavidele tehtud kaardid. Üks konkreetne näide on iGO Navigation softiga seoses. Nutitelefonidele mõeldud versioon pakub hetkel kaardiostukeskkonnas Euroopa uusimaks kaardiversiooniks 2015 Q3 kaarti ehk siis 2015 aasta kolmanda kvartali kaarti. Autonavidele pakutakse täna 2016 Q4 kaarti. Teed ja muud huvipunktid on selles vahemikus ikka tunduvalt muutunud ja nutiseadmega navigeerides võib tunduvalt mööda panna.

Ka kaardimahud on suure erinevusega. iGO Navigation 2015 Q3 nutitelefoni kaart on mahuga 3,68 GB, samas kui autonavi kaart iGO Europe Here 2016 Q4 on mahuga 6,54 GB. Pea kaks korda mahukam ja seega ka rohkem infot sisaldav.


Vasta Eelmine teemaJärgmine teema