Horvaatia

Kus käidud, kuhu minna
Kasutaja avatar

Teema autor
Marmes
Administraator
Administraator
Postitusi: 206
Liitunud: 15. Märts 2017, 17:37
Asukoht: Vahi
GPS: Garmin DriveSmart 76 LMT-D | fenix 5X
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Horvaatia

#1

Postitus Postitas Marmes »

Horvaatia on osa kunagisest Jugoslaaviast - tänapäeval riik Aadria mere kaldal, mis saavutas iseseisvuse 1991.a. Horvaatia jaguneb kolmeks regiooniks – tasandikuline - (nizinska Hrvatska), rannikuala – (primorska) ja mägede piirkond – (gorska ).

Horvaatia naabriteks on Sloveenia, Ungari, Bosnia&Herzegoviina, Serbia ja Montenegro.
Rahvaarv: u. 4,5 milj.
Pindala: 56 542 km2
Kõrgeim mäetipp: Dinara 1830m
Pealinn: Zagreb (u 800 000 elanikku)
Riigikord: parlamentaarne demokraatia
Religioon: 89% rooma-katoliku
Keel: horvaadi, räägitakse ka serbia, inglise, saksa, itaalia keelt
Valuuta: Horvaatia KUNA (HRK)

Vahemaad
Trieste lennujaam - Umag: 92 km
Trieste lennujaam - Poreč: 121 km
Ljubljana - Umag: 120 km
Veneetsia - Umag: 220 km

Kliima
Istra poolsaarel valitseb geograafilisest asukohast tingituna eriline vahemereline kliima. Põhjast kaitsevad karmide kliimamuutuste eest Alpid. Suvekuudel puhub siin pehme tuul maestral ning seetõttu ei ole kunagi liiga palav. Mõnusat kliimat oskavad hinnata ka naaberriikide elanikud, kes siia kesksuvise kuumuse eest varju poevad. Suvel on päevane temperatuur mõnusalt soe ning õhtud ei ole hirmus palavad. Lühikesi kuumaperioode esineb vaid haruharva. Vaatamata sellele, et päevane temperatuur on jahedam kui mõnes teises naaberriigis, on Aadria mere vesi pidevalt soe. Kõige külmem on merevee temperatuur märtsis, u 10 kraadi. Õhuniiskus on eriti rannikualadel küllalt kõrge.

Max/min õhutemperatuur
Juuni - max 25, min 17
Juuli - max 28, min 19
August - max 28, min 19

Keskmine merevee temperatuur 20 23 24
Juuni - 20
Juuli - 23
August - 24

Rannad
Istra poolsaare rannad varieeruvad kiviklibustest kaljusteni. Kuivõrd rannajoon on hästi sopiline, siis leiab soovija endale rannas hõlpsasti päris privaatse kohakese. Fakti, et Istras liivarannad praktiliselt puuduvad, kompenseerib kristallselge merevesi. Tänu vee selgusele on siin ka ülihead sukeldumisvõimalused.

Miks minna Horvaatiasse?

* Istra poolsaar on üks väheseid oma traditsioonilise eheduse säilitanud piirkondadest Euroopas, so tõeline roheline paradiis kesk urbaniseerunud ja kiirustavat maailma. Südamekujulise poolsaare loodusrikkuste värvipaletis domineerivad valged, hallid ja punased toonid. Põhjaosa lainjat rannajoont palistavad valged lubjakivikaljud, keskel laiub hallikat tooni veerohke tasandik, edelas lõõmavad punase pinnasega orud. Salvei-lõhnaline idarannik, põhjas varjulised tamme- ja pöögisalud, lõunas ja läänes aromaatsed männimetsad, igihaljad makjapuhmad, tuhandeaastased oliivipuud ning viinamarjaväljad.

* Maalilised ranna- ja mägikülad, Vahemere-hõngulised ning elust pulbitsevad rannikulinnad, sisemaa rahu ja vaikuse rüpes, kesk rohelust ja kristallpuhast õhku peituvad maalilised keskaegsed kindluslinnad Motovun, Buzet ja Labin.

* Poolsaare põhjaosas laiuv Dinaric mäemassiiv eraldab Istrat ülejäänud mandri-Horvaatiast ja siit üle lahe asub juba Itaalia. Istra on ajalooliselt kuulunud ka Veneetsia linnriigi koosseisu. Itaalia nö kohalolekut tunneb piirkonnas ka tänapäeval kõikides sfäärides – itaalia keel on tihti kohalikele teiseks suhtluskeeleks, paljudel on itaalia pass ning Istra kõikide linnade nimetustel on ka itaaliakeelne vaste ning tänavanimedki rööpselt nii horvaatia kui itaalia keeles.

* Lisaks Itaaliale on Istria üle elanud Bütsantsi, Rooma, Austria-Ungari ja Jugoslaavia valitsejad ja seetõttu hõlmab endas rikkalikku ja mitmekesist kultuuripärandit. Arheoloogilisi vaatamisväärsusi leidub erinevatest ajastutest - võluvaimad neist on Pula suurejooneline Rooma amfiteater, Poreči keskaegse linna romantika ning UNESCO kultuuripärandi nimekirja kantud Püha Euphrasiuse basiilika.

* Istra administratiivkeskuseks on sisemaal asuv Pazin, seevastu rannikulinn Pula oma vilka sadamapiirkonna ja rooma-aegse amfiteatri varemetega on vaieldamatult poolsaare majandus- ja kultuurielu keskuseks. Tõeliseks magnetiks on idülliline kaluriküla Rovinj, kunagise antiiklinna kohale rajatud Poreč ja Istra spordikeskuse tiitlit kandev Umag.

* Istra poolsaarel on 537 km ulatuses valgeid kiviklibuseid randu - üle 40 ranna on puhtuse märgiks pärjatud sinise lipukesega.

* Sind ootavad maitsvad söögid ja jumalikud veinid. Poolsaare põhjaosa maapõues peituvad hinnalised trüflid.

Lennuk maandub Trieste lennujaamas (Itaalias) , kust transfeer Istra poolsaare (Horvaatia) kuurortidesse kestab umbes 1,30 - 2 tundi. Istra on Aadria mere suurim poolsaar (3600km2). Itaalia linnast Triestest pisut lõuna pool, millest enamik kuulub Horvaatiale.

Kuurortpiirkondadeks on Poreč ning Umag.

Horvaatia on aasta-aastalt populaarsust aina juurde kogunud, sest:
- päikesenautleja leiab siin kirka ja puhta veega rannad
- matkasõpra ootavad vapustavad loodusrajad
- kultuurihuviline saab nautida erinevaid põnevaid ajaloolisi vaatamisväärsusi - neist koguni 14 on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Rannad
Istra poolsaare rannad varieeruvad kiviklibustest kaljusteni. Kuivõrd rannajoon on hästi sopiline, siis leiab soovija endale rannas hõlpsasti päris privaatse kohakese. Fakti, et Istras liivarannad praktiliselt puuduvad, kompenseerib kristallselge merevesi. Tänu vee selgusele on siin ka ülihead sukeldumisvõimalused.

Hea teada

Joogivesi
Kraanivee joomine ei ole keelatud, kuid soovitatakse kasutada pudelivett

Turvalisus
Käesolevaks ajaks on 1990tel aset leidnud Serbia-Horvaatia sõda saanud kurvaks ajaloofaktiks, kuid siiski peab siin ringi reisides olema delikaatne ja vältima sõja teemal kõnelemast või ka liiga ägedalt oma arvamust avaldamast – mälestused juhtunust on kohalike jaoks liiga valusad. Tänapäeval on Horvaatia turvaline nii rendiautoga seiklejatele, matkajatele kui ka kuurortpiirkondades rannamõnude nautijaile. Kuid nagu tavapärased turvameetmed seda ette näevad, ärge jätke isiklikke esemeid järelvalveta ning hotellitoas rentige oma asjade hoidmiseks seif. Omal käel maad avastama minnes järgige siiski ametlikult kaardistatud matkaradasid ja maanteid. Kohalikud elanikud on reeglina väga sõbralikud ja abivalmid, pildistamiseks ja filmimiseks on siiski viisakas luba küsida. Üldine hädaabinumber on 112.
NB! Politseinikke ja sõjaväelasi, k.a militaarobjekte ei ole lubatud pildistada ja filmida, samuti soovitatakse hoiduda rannikukuurortides asuvate striptiisiklubide külastamisest, teile esitatav arve võib olla ehmatavalt suur ja selle tasumata jätmine on praktiliselt võimatu.

Raha ja krediitkaardid
Horvaatia rahaühik on KUNA e HRK. 1 euro eest saab u 7,36 kunat (märts, 2011). Rahavahetuspunktid on olemas nii lennujaamas, postkontorites kui pankades ( nt Istarska Banka ) Pangaautomaate ( bankomat ) on piisavalt. Kasutusel on rahvusvaheliselt tuntud pangakaardid ( Visa, Mastercard, American Express ),

SISSEOSTUD
Horvaatias pööratakse suurt tähelepanu naturaalsetele toodetele, väga populaarne on looduskosmeetika, tuntuimad kaubamärgid on ULOLA, S´Atea, Brac fini sapuni – saadaval on seebid, kreemid, õlid, šampoonid jt kosmeetika- ning hügieenitooted, mis valmistatud eranditult looduslikest komponentidest - näiteks ürdid, oliivi- ja mandliõli, kitsepiim.

Horvaatia oliiviõli on väga hea kvaliteediga ja paljude spetsialistide arvates lausa parim Euroopas, jättes nö suured tegijad nagu Hispaania ja Itaalia kaugele selja taha. Sisseoste tehes tasuks aga kindlasti õlipudelit lähemalt uurida, kuna kohalikku õli ei ole igal pool saada ja pakutakse hoopiski odavalt sisse toodud kreeka oliiviõli.

Croaterra – tüüpiline, taaskord naturaalsetest ainetest valmistatud kook, mis pakitakse kaunilt spetsiaalsesse karbikesse ja sobib ideaalselt kingituseks kaasa viia.

Paljud turistid on enese jaoks avastanud Horvaatia disainerirõivad, mis on originaalsed, maitsekad ja kannavad endas ka rahvuslikke traditsioone. Näitena võiks tuua etnobutiigi MARA – rõivad teeb omapäraseks glagoolitsa (vana-slaavi kiri) kasutamine. Värskust ja nooruslikkust võite lisada oma garderoobi ka I-gle, NEBO ja NIT väikeste moemajade toodangut ostes.

Üldist hinnataset peetakse u10% võrra Euroopa keskmisest odavamaks , aga turismipiirkondades on hinnad loomulikult kallimad.

NB! Croatia tax free shopping siltidega kauplustes sooritatud ostude eest, juhul kui ostusumma on üle 740 HRK, saate vormistada spetsiaalse käibemaksu ( VAT ) tagastuse sertifikaadi. Olenevalt kauplusest, võidakse käibemaks teile tagastada kohapeal või tasutakse teie pangaarvele.

Vaatamisväärsused

NOVIGRAD
Sümpaatne arhailine linnake Umagi ja Poreči vahel, väidetavalt parima kalarestoraniga (Damir i Ornella ) tervel poolsaarel. Proovige kindlasti toorest kalast valmistatud hõrgutisi!

SAVUDRIJA
Istra kõige läänepoolseim punkt, kus paikneb 1818.a. ehitatud majakas, mida tänapäeval ka välja renditakse

VRSAR
Armas väike kalurilinn Rovinji ja Poreči vahel, pisut rahulikum kui tema kuulsad naaberlinnad. Vrsarist leiab mäekülgedele ehitatud keskaegsed hooned ning kindlasti tasub külastada siinset põnevat skulptuuriparki.

BEREDINE koobas
Põnev looduslik koobas Poreči lähedal, kust leiab muljetavaldavad stalagmiidid ja stalaktiidid

BALE
Arhailine kivilinn, mis on justkui Istra hoolikalt peidetud pärl. Siin armastavad koguneda vabameelsed kunstiinimesed.
Kamene Price“ restoranis korraldatakse mõnusaid džässkontserte ja pakutakse maitsvaid suupisteid ning nö parandatakse spontaanse musitseerimisega maailma.

DUBROVNIK
Juba omal ajal ütles Berard Shaw, et kes tahab näha maapealset paradiisi, see peab tulema Dubrovnikusse.

Horvaatia lõunaosas paiknev Dubrovnik on eestlaste seas aina populaarsem reisisihtkoht. Dubrovnik sobib ideaalselt linna- ja rannapuhkuse ühendamiseks. Dubrovnikus on kaunis vanalinn ja head rannad.

Dubrovniku vanalinn on väga ilus ja kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Linna pikalt linnamüürilt avaneb piltpostkaardivaade kogu linnale ja Aadria merele. Samuti tasub külastada 16. sajandil ehitatud Sponza paleed ja Dubrovniku akvaariumit. Dubrovnikus asub ka arvukalt uhkeid paleesid ja barokkstiilis kirikuid, mis kõik on külastamist väärt.

Dubrovniku rannad on kaunid, merevesi soe ja selge ning kliima mõnus ja päikseline. Ka ühendus lähedalasuvate piirkondadega on väga hea. Näiteks saab hõlpsasti külastada Dubrovniku lähedal asuvat Lokrumi saart.


Kasutaja avatar

tossakas
Foorumi liige
Foorumi liige
Postitusi: 11
Liitunud: 15. Märts 2017, 21:26
Asukoht: Eesti
GPS: Peiying PY-GPS5012 (muditud), autos:8 Core Android
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: Horvaatia

#2

Postitus Postitas tossakas »

Eelnevas postituses paljud Horvaatia vaatamisväärsused juba välja toodud, kuid lisaksin oma kogemustest veel mõned:
Plitvice rahvuspark - minu arvates üks huvitavamaid looduslikke vaatamisväärsusi Horvaatias. Oma paljude lahedate koskede ja ilusate värvidega järvekestega jätab see unustamatu mälestuse. Ise käisin küll seal augusti lõpus, kuid ka siis jagus koskedel vett piisavalt. Seal saab ka oma matkamisvajadust rahuldada, sest kiirema rännakuga kulub ikkagi vähemalt pool päeva, kuid soovitav oleks rohkem aega varuda! See rahvuspark on ka UNESCO kaitse all ning koosneb 16 jugadega ühendatud järvest. Pilte kah.
Krka rahvuspark - Ka väga huvitavate koskedega rahvuspark. Pindalalt vist natuke väiksem, kuid võrreldes eelnevaga natuke teistsuguste koskedega. Pilte kah.
Cres ja Krk saared - kõrvuti olevad huvitava loodusega saared. Mandrilt saarele ja saarte vahel liigub palju praame, milledega lihtne liigelda. Krk´i ja mandri vahel sild autoga liiklemiseks. Pilte Cres´ist ja pilte Krk´ist


Kasutaja avatar

kotto
Juunior liige
Juunior liige
Postitusi: 1
Liitunud: 27. Detsember 2022, 17:07
Asukoht: Tallinn
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Kontakt:

Re: Horvaatia

#3

Postitus Postitas kotto »

Tere! Mis kuu on teie arvates parim Horvaatia külastamiseks?


Kasutaja avatar

Teema autor
Marmes
Administraator
Administraator
Postitusi: 206
Liitunud: 15. Märts 2017, 17:37
Asukoht: Vahi
GPS: Garmin DriveSmart 76 LMT-D | fenix 5X
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Horvaatia

#4

Postitus Postitas Marmes »

Parim aeg Horvaatia külastamiseks on mais ja juunis või septembris ja oktoobris, kui ilm on meeldiv ja päikeseline. Neil aegadel pole seal põrgukuumust. See muudab selle ideaalseks ujumiseks ja päevitamiseks. Samuti on neil aegadel vähem rahvast kui suvekuudel juulis ja augustis, mis on kõrghooajal ja võivad olla väga kuumad, eriti pärastlõunal. See on ka aeg, mil kohalikud puhkavad. Oktoobrist märtsini võib rannik olla väga vaikne ning mitmed hotellid ja turismiobjektid võivad olla suletud. Siiski on pehmed talved head Dubrovniku, Spliti ja Zadari ajaloolistes keskustes vaatamisväärsustega tutvumiseks.


Vasta Eelmine teemaJärgmine teema