GPS terminoloogia

Mitmesugused muud GPS teemad
Kasutaja avatar

Teema autor
Marmes
Administraator
Administraator
Postitusi: 206
Liitunud: 15. Märts 2017, 17:37
Asukoht: Vahi
GPS: Garmin DriveSmart 76 LMT-D | fenix 5X
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

GPS terminoloogia

#1

Postitus Postitas Marmes »

1. Teekond (Tracklog) on kaardile kuvatud trasside ning teekonnapunktide kogum, mis taasesitab GPS-seadme poolt salvestatud teekonna.

2. Teekonnapunkt (waypoint) on teekonna komponent, mis väljendub ikoonina kaardil.

3. Huvipunkt (Point of Interest - POI) on iseseisev geopunkt, milleni saab navigeerida.

4. GPS - Global Positioning System ehk globaalne positsioneerimise süsteem. See võimaldab asukoha ja aja info kättesaadavuse ka halva ilmaga, igal ajal ja igal pool üle Maa (või selle lähedal), kui on nähtavuses vähemalt neli satelliiti (orbiidil liigub korraga vähemalt neli või rohkem GPS-satelliiti) ja asukoha arvutamiseks kasutatakse GPS-meetodit. Seda süsteemi peab üleval Ühendriikide valitsus ja on vabalt kättesaadav kõigile, kellel on GPS-vastuvõtja. GPS loodi ja realiseeriti Ameerika Ühendriikide Kaitseministeeriumi poolt ning oli algul kasutusel 24 satelliidiga, mis asusid 20 200 km kõrgusel.

5. GLONASS - Global Orbiting Navigational Satellite System. Venemaa globaalne navigatsiooni-satelliidisüsteem. Süsteemis on 24 satelliiti, mis asetsevad orbiidil 19 100 km kõrgusel, tiirlemisperioodiga 11 tundi ja 15 minutit.

6. Elevation - Distants üle või alla mere pinna.

7. Geocaching - Geopeitus. Kõrgtehnoloogiline peitusemäng. Otsitakse peidetud varandusi, kasutades selleks GPS koordinaate.

8. NMEA (National Marine Electronics Association) - USA standardi komitee, mis defineerib andmesõnumite struktuuri, sisu ja protokolle võimaldamaks GPS vastuvõtjatel suhelda teiste elektroonikaseadmetega.

9. Longitude - pikkuskraad. Geograafiline koordinaat, mis määrab punkti Ida-Lääne suuna.

10. Latitude - laiuskraad. Geograafiline koordinaat, mis määrab punkti Põhja-Lõuna suuna.